Izveštaj o radu Aktiva urgentne medicine

27.11.2015.

 

Sledece aktivnosti nase sekcije su obelezile 2015. godinu:
Od 25. do 28. maja,odrzan je deveti, medjunarodni kongres urgentne medicine.Pojedini clanovi nase sekcije su imali aktivno ucesce na kongresu. Uvodno predavanje drzala je prim. dr. Kornelija Jaksic Horvat.Poster prezentacije su imali dr Ranko Majkic i dr Nikola Gavrilovic.Dve usmene prezentacije imala je dr Mihaela Budimski,a jednu usmenu prezentaciju imao je visi med. tehnicar Borislav Davcik.Mnogi drugi pomagali su oko organizacije i doceka gostiju.
Posto su 15.10.2015. izasle nove preporuke za reanimaciju od strane ERC a,vec 17.10.2015. je u velikoj vecnici gradske kuce organizovana prezentacija istih uz ucesce resusistacionog saveza Srbije.Naziv susreta je bio:"Da li si spreman za promene?"Dosli su gosti iz citave Srbije kako bi se upoznali sa novim preporukama.
Prim. dr. Jaksic je odrzala predavanje:"Reanimacije u posebnim okolnostima," a dr Budimski predavanje: "Prva pomoc." Pored predavanja,vrsene su i demonstracije na trenazerima.U isto vreme na gradskom trgu zaposleni u nasoj sluzbi imali su akciju:"Pokrenimo srce." Naime,na dvanaest mesta smo imali lutke i nase zaposlene, i svaki gradjanin koji je prolazio trgom mogao je uz strucne instrukcije da proba masirati srce i ventilirati ustima lutku.Time smo hteli skrenuti gradjanima paznju, koliko je vazna prva pomoc laika u slucaju iznenadnog srcanog zastoja.
Objavljeno je jedanaest radova nasih clanova u sledecim strucnim casopisima:"Medicina danas," "Balkanika," "ABC."
Ucestvujemo u projektu:"Eureka" sa jos 26 evropskih zemalja.U sklopu projekta,posle svake uspesne reanimacije ispunjavamo poseban formular i saljemo u bazu,kako bi se mogla napraviti kvalitetna statistika o faktorima koji uticu na uspesnost reanimacija.Nabrojat cu nekoliko parametara koje pratimo:vrsta srcanog zastoja,udaljenost terena,da li je pristupio laik reanimaciji,da li je navodjena reanimacija od strane dispecara pre stizanja nase ekipe,vreme prve defibrilacije,da li je postignut ROSC itd.
Predstoji nam obuka za rad na prenosnim ultrazvucnim aparatima,koja ce se odrzati od 4, do 5, decembra u Subotici pod nazivom "WINFOCUS US Life Support." Dolaze nam gosti iz Slovenije koji ce obucavati nas sedmoro iz sluzbe.Takodje ce na obuku doci kolege iz svih krajeva Srbije.Obuku finansiramo iz sopstvenih sredstava,sto je za svakog od nas veliki izdatak,te bi molili ako je ikako moguce da nam se obuka finansira iz sredstava Doma Zdravlja?
Trudit cemo se, da i u narednim godinama budemo jedan od najaktivnijih aktiva u Subotici.
Sa postovanjem, dr Marko Krajninger