Izveštaj aktiva onkologa

30.11.2015.

Izveštaj Aktiva onkologa za 2015.

Aktiv onkologa u 2015. godini je bio izuzetno aktivan što je praksa godinama unazad.
Organizovan je Onkološki konzilijum za tumore dojke, digestivnog trakta i ženskog genitalnog trakta koji je počeo sa radom 28.08.2015. Članovi konzilijuma su lekari specijalisti i subspecijalisti Opšte bolnice Subotica. Cilj rada konzilijuma je da se kod svakog novootkrivenog pacijenta sa malignom bolešću učini nephodna dijagnostička obrada, utvrdi klinički stadijum bolesti te potom donese odluka o lečenju.
Na konzilijum mogu biti upućeni pacijenti i sa ranije dijagnostikovanim malignitetom u slučaju pojave relapsa bolesti.
Učestvovali smo na stručnim sastancima u okviru Udruženja medikalnih onkologa Srbije, Kancerološke sekcije Srbije i Vojvodine te u organizaciji farmaceutskih kompanija.
U okviru sopstvenih afiniteta prisustvovali smo edukativnim predavanjima u organizaciji SLD DLV Podružnica Subotica.
Dr Dragica Štrbac Č. je bila ESMO kongresu u Beču koji je jedan od najreprezentativnijih svetskih kongresa iz oblasti onkologije.
Dr Teodora Bagi je u toku 2015. bila na kongresu u Weimaru sa temom Sepsa Update i u Bukureštu na ESPEN kursu kliničke nutricije i metaboličkog lečenja
Dr Nela Andrašić je bila MASC kongresu posvećenom palijativnom lečenju u onkologiji, koji se ove godine održavao u Kopenhagenu.
Dr Teodora Bagi i Dr Nela Andrašić su učestvovale na Francusko-srpskom kongresu koji je tradicionalno održan šesti put u Novom Sadu sa temom target terapije u onkologiji.
U ovoj godini desile su se i kadrovske promene na odeljenju Onkologije. Dr Ilona Černetić, načelnik Onkologije, je otišla u penziju oktobra 2015.
Novi načelnik je Dr Dragica Štrbac Čizmarević.
Na naše veliko zadovoljstvo dobili smo novog odeljenskog lekara Dr Anju Prica.
Dr Slaviša Jovanović je nastavio specijalizaciju iz interne medicine u KCS u Beogradu.
Obzirom da od prethodno dodeljenih nagrada nije protekao neophodan period, prema Statutu SLD DLV, nismo u mogućnosti kandidovati svoje članove za nagrade i priznanja na Svečanoj skupštini.
Obzirom na stalni porast incidence malignih bolesti, obim pruženih usluga u onkološkoj službi (odeljenje Onkologija -INTERNO IV, Dnevna bolnica, onkološke ambulante, onkološki konzilijum) je u neprekidnom porastu. Maksimalnim zalaganjem i požrtvovanošću u postojećim uslovima, izvršavamo pred nas postavljene zadatke.

Predsednik Aktiva onkologa
Mr sci med. dr D. Štrbac Č.