IZVEŠTAJ AKTIVA ONKOLOGA ZA 2014. GODINU

23.11.2014.

 

U 2014. godini Aktiv onkologa je bio izuzetno aktivan kao i prethodnih godina.
Od ove godine, tačnije od 04.04.2014. odeljenje Onkologije je bogatije za jednog mladog ambicioznog lekara- Dr Milena Gagić koja je primljena na specijalizaciju iz Interne medicine za potrebe odeljenja Onkologije. Dr. Marija Takač Kučera je otišla u penziju decembra 2013. godine. Dr Nela Andrašić se nalazi na edukaciji- uža specijalizacija iz Onkologije. Njen povratak očekujemo u toku decembra 2014. nakon položenog ispita.
Članovi Aktiva onkologa su u toku ove godine prisustvovali brojnim stručnim sastancima i kongresima kako u Srbiji tako i u inostranstvu.
Na internacionalnom ESMO kongesu u Madridu bile su Dr Ilona Černetić i Dr Teodora Bagi. Na ovom kongresu izložen je zajednički rad svih onkoloških centara Srbije u vidu poster prezentacije, na temu dijagnostike kancera dojke u zavisnosti od kvaliteta zdravstvene službe. Onkološko odeljenje OB Subotica je predstavljala Dr T. Bagi. Na tradicionalnom 5-tom srpsko-francuskom kongresu u Novom Sadu marta 2014. sa temom: Uznapredovali karcinom dojke, učestvovali su: Dr Ilona Černetić, Dr Dragica Štrbac Č. Dr Nela Andrašić i Dr Slaviša Jovanović. Edukativnom kursu I kategorije iz oblasti ginekološke onkologije (Tumori tela materice-novi trendovi u dijagnostici i terapiji) aprila 2014. u Novom Sadu prisustvovali su: Dr Ilona Černetić, Dr Dragica Štrbac Č. i Dr Teodora Bagi. Stručnom sastanku pod nazivom «Onkologija pod mikroskopom» posvećen značaju patologije u onkologiji, aprila 2014. prisustvovali su Dr I. Černetić i Dr D. Štrbac Č. Stručni sastanak posvećen antiemezi u onkologiji u organizaciji farmaceutske kuće Actavis održan je maja 2014. u Subotici. Svoja predavanja izložili su Dr D. Štrbac Č. i Dr T. Bagi. U organizaciji farmaceutske kuće Roche održana je prva video konferencija (WebEx) između Instituta za onkologiju Vojvodine Sremska Kamenica (Onkološki konzilijum - Dr B. Kukić, Prof. dr M. Ilić) sa jedne strane, lekara OB Subotica (onkolozi, hirurzi, radiolozi) sa druge strane i baze «Roche» u Beogradu. Dr Teodora Bagi je prikazala pacijente sa kolorektalnim karcinomom. Odluku o njihovom lečenju saopštavao je onkološki konzilijum iz Sr. Kamenice.Takođe u organizaciji «Roche» organizovan je stručni sastanak oktobra 2014. u Novom Sadu sa temom metastatskog kolorektalnog karcinoma. Prikaz slučaja iznela je Dr D. Štrbac Č.
Takođe oktobra 2014. održana je konferencija UMOS-a u Beogradu sa temom:primarni tumori mozga-savremena dijagnostika i lečenje. Njoj su prisustvovali Dr I. Černetić, Dr D. Štrbac Č, Dr T. Bagi, Dr N. Andrašić i Dr S. Jovanović. Edukativni kurs pod nazivom Savremeni principi lečenja maligne peritonelane diseminacije pohađali su Dr D. Štrbac Č. i Dr M. Gagić, novembra 2014. u Beogradu. Do kraja godine biće održan stručni sastanak u Novom Sadu sa temom dijagnostike i lečenja karcinoma dojke u Vojvodini. Predavač će biti Dr Ilona Černetić koja će izneti aktuelnu situaciju u Subotici. Krajem novembra 2014. tradicionalno se održava Kancerološka nedelja u Beogradu. Dr D. Štrbac Č. i Dr T. Bagi imaju poster prezentacije svojih radova na temu: karcinom dojke kod mladih žena. Kancerološkoj nedelji će prisustvovati i Dr M. Gagić i Dr S. Jovanović.
Do kraja godine planira se još jedan stručni sastanak sa temom lečenja karcinoma debelog creva koji će se održati u OB Subotica. Gosti će biti članovi onkološkog konzilijuma Instituta za onkologiju Vojvodine iz Sr. Kamenice. Predavač sa prikazom slučaja će biti Dr I. Černetić.